Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Peptidek és peptid-bioregulátorok: milyen típusú anyagok, és hogyan fejtik ki hatásukat?

Peptidek és peptid-bioregulátorok: milyen típusú anyagok, és hogyan fejtik ki hatásukat?
A peptidek azon anyagok csoportjába tartoznak, amelyek molekulái két vagy több aminosavból épülnek fel. A peptidek közé tartozik az ismert hormonok mintegy fele és az  enzimek többsége. Létezik azonban a vegyületeknek egy különleges osztálya - a peptid-bioregulátorok. Ezek abban különböznek a többi peptidtől, hogy képesek fehérjeszintézist indukálni.

A peptid bioregulátorokat az 1970-es években fedezte fel V.H.Khavinson a világhírű gerontológus professzor, az orvostudományok doktora. Ezért nevezik ezeket a vegyületeket Havinson peptideknek.

Honnan származnak a sejtekben a Havinson-peptidek?

A sejtben szintetizálódott fehérje elvégzi a feladatát, és utána - elbomlik. A peptidáz enzimek segítségével darabokra töredezik. Ezek egy része a kiválasztó rendszeren keresztül távozik a szervezetből. A másik része széttöredezve rövid peptiddé alakul át. Ezek a rövid peptidek  az aminosavak meghatározott  módon összekapcsolódott szakaszait tartalmazzák. Ezeket az anyagokat nevezzük  peptid bioregulátoroknak, amelyeket Khavinson professzor fedezett fel.


A bioregulátorok a DNS molekula meghatározott szakaszával megegyező szerkezetűek, és képesek ehhez a szakaszhoz illeszkedni. Úgy működnek, mint egy mágneses kulcs, és a DNS molekulát – mint a mágneses zárat kinyitó kulcs – kinyitván , leolvassák a benne tárolt információkat. Ezek alapján a ribonukleonsavak (RNS) eredeti állapotukban regenerálódnak, újjáépülnek.

Tehát a peptid bioregulátorok a fehérjékből keletkeznek, és nélkülük nem valósulhat meg az adott fehérje regenerálása.


Miért érdemes peptid bioregulátorokat szedni?

Az egészséges szervezet még ideális körülmények között is csak a hiányzó peptid 90%-át képes belső tartalékai segítségével pótolni, a fennmaradó 10%-ot pedig a táplálékból szerzi be. A probléma abban a pillanatban kezdődik, amikor a szervezet már nem képes semlegesíteni a stresszt okozó tényezők hatását, mint pld.:

  • az ülőmunka;
  • szellőzetlen belső terek;
  • helytelen táplálkozás;
  • káros ökológiai környezet stb.

Ezek hatására a szervek és a szövetek fokozatosan sérülnek, és már nem rendelkeznek elegendő olyan peptidekkel, amelyeket az élelmiszerekből nyernek ki. Ilyen esetekben segítenek azok a peptid készítmények, amelyek átmenetileg pótolják ezt a hiányt.
Ezek következtében -  amikor a sejtszövet előállítja megfelelő mennyiségű szükséges fehérjét - működése normalizálódik. Ha azonban a szervezetet a korábbiakhoz hasonlóan stressz éri, a szervek és szövetek működése újfent sérül, és ismételt támogatásra szorul.
ismét sérül, és újból szükségessé válik a rendszer megerősítése.


Hogyan hatnak a Havinson peptidek, hogyan kell alkalmazni ezeket: röviden összefoglaljuk.

A bioregulátorok  csak arra a szerve hatnak, amelyből kinyerték őket. Például az Endoluten a tobozmirigyen fejti ki hatását, a Visoluten pedig a szemre hat. Ezért az orvosok több olyan gyógyszert is felírhatnak, amelyek összetételében különböző peptidek vannak. A szakértők azonban nem javasolják ötnél több bioregulátor egyidejű szedését.

Először is aktivizálni kell a stresszhez való alkalmazkodás mechanizmusát, és rendbe kell tenni a méregtelenítő rendszert. Ezért javasoljuk, hogy a terápiát a neuroendokrin-, immun-, ér- és az idegrendszerek helyreállítására szolgáló gyógyszerekkel kezdjük, majd a specifikus, helyi peptidek segítségével állítsuk helyre a további rendszerek és szervek működését: máj, porc, erek stb.

A peptid készítmények hatása kumulálódik - minden egyes további  kúra hatékonyabbá válik a megelőzőhöz viszonyítva. Egy 1-3 hónapos időtartamú peptidkúra után a peptidek hatása még további hat hónapig tart. Ezért a szervek működésének megfelelő szinten tartása érdekében célszerű évente két kúrát végezni peptid bioregulátorokkal. 


A peptid bioregulátorok nemcsak egymással, hanem a hagyományos gyógyszerekkel együtt is alkalmazhatók. Ezen összeegyeztethetőségnek köszönhetően lehetőség van az alap terápiában alkalmazott gyógyszer adagjának minimalizálására - természetesen az orvossal való vizsgálat és konzultáció után.

Javallatok

Célszerű a peptid bioregulátorokat 30 éves kortól kezdve alkalmazni, minden ember szedheti. Javasolt használata a fokozott stressznek kitett, továbbá káros környezeti feltételek között élő és dolgozó személyek esetében is: nagyvárosok lakói, ipari vállalatok dolgozói, irodai alkalmazottak.


A peptid bioregulátorok típusai és osztályozása

38 féle peptid bioregulátort tartunk nyilván:

  • 21 fajta természetes eredetű bioregulátort – előállításukhoz állati eredetű nyersanyagot használnak, mivel a peptid-bioregulátorok minden emlősben azonosak. 
  • 17 féle mesterséges bioregulátort - ezek növényekből kinyert aminosavakból készülnek. A mesterséges peptid-bioregulátorok a kivonatban található alap peptid lánc rövidre töredezett másolatai. Noha hatásuk nem olyan hosszan tartó, mint a természetes bioregulátoroké, de gyorsabban valósul meg ez a hatás. Ezt az idézi elő, hogy ez esetben a molekulák rövidebbek és koncentrációjuk is sokkal nagyobb. Khavinson professzor szerint a mesterséges peptidek akkor válnak  nélkülözhetetlenné, amikor nem áll majd az emberiség rendelkezésére elegendő természetes peptid.

 

   Természetes PB/ Citomaxok Szintetizált PB/ Citogenek
Szerkezet   A hossza 10-20 aminosavból áll, ebből 2-4 aminosav alkotja a aktív területet.
A fő bioregulációs aktív terület mellett más szervszövetek peptidjei is jelen vannak.
2–7 aminosavból áll. Csak a fő peptid bioregulátor részét tartalmazzák. Csak aktív területekből állnak.
Hatásmechanizmusa Az észrevehető kezdeti hatása körülbelül 1-2 hét múlva jelenik meg, és a kezelés abbahagyása után körülbelül 6-12 hónapig tart. Észrevehető  kezdeti hatás jelentkezik 2-3 napon belül, és a kezelés abbahagyása után további 2-3 hónapig tart
Alkalmazás A kezelés végén ajánlott. A kezelés kezdetén ajánlott.
Gyógyszerek Cytomaxok, Peptid komplexek. Cytogének és Revilabok.


 

A peptid bioregulátorokat tartalmazó készítmények 3 csoportba sorolhatók:

  • Citomaxok: Havinson természetes peptidjei. Minden szerv részére egyedi készítmény létezik, kapszula formájában. Néhányuk a nyelv alá cseppenthető folyadékként is kapható – ez a "Lingual" sorozat. Vannak peptid komplexek oldatban is, külsőleges alkalmazásra. Mindegyik ilyen komplex a szervek egy bizonyos csoportjának megfelelő peptideket tartalmaz.
  • Cytogének – Havinson mesterséges peptidjei kapszulás kiszerelésben. Minden egyes készítmény meghatározott peptideket tartalmaz egy adott szerv számára.
  • Revilab - peptidkomplexek, amelyek legfeljebb 4-féle mesterséges peptidet tartalmaznak különböző szervek számára. Két típusa van: Revilab SL - cseppek a nyelv alá, és Revilab ML – kapszulákban kiszerelve.

 

További fontos információk a peptidekről - gyakori kérdések:

Miért lehetséges a peptid bioregulátorok belsődleges használata? Nem bomlanak le a gyomorban?


A Havinson peptidek szerkezete nem változik akkor sem, amikor felszívódnak a gyomor-bélrendszerben. Ez a peptidek szerkezetéből következik: nagyon rövidek - legfeljebb 20 aminosav hosszúságúak - és az aktív magjuk csupán 2-3 aminosavból áll. Az ilyen kis struktúrák nem bomlanak el az emésztőrendszerben, és könnyen áthatolnak a sejtmembránon.

A kapszulákban lévő készítmények hatékonyságát klinikai vizsgálatok igazolják, használatuk jelentősen kényelmesebb, mint az injekciók formájában kiszerelt készítményeké.

Szedhetek egyidejűleg többféle peptid készítményt is?

Mivel a peptidek célzott hatású anyagok, egyidejűleg többféle készítményt is lehet használni. Ezek kompatibilisek egymással, nem befolyásolják egymás hatását, általában kombinálhatók más készítményekkel, többek között a gyógyszerekkel is. Ellenjavallat: nem ajánlott használatuk a Glandocort (mellékvese peptidek) és az Endoluten (epifízis peptidek)  egyidejű szedésével.

Mi történik, ha abbahagyom a peptid bioregulátorok szedését? Felléphetnek elvonási tünetek?

A peptidek aktiválják a DNS-t, és egyúttal beindítják a fehérjeszintézist a sejtben, ez általában egy természetes folyamat, csak a stressz vagy a peptidhiány következtében nem elég hatékony. Ezért nem fordulnak elő elvonási tünetek, és a legrosszabb eset, ami történhet, hogy a többletként keletkezett peptidek megsemmisülnek, és a sejt visszatér a szintézis korábbi nívójára.  Gyakorlati tapasztalatok szerint ez a szint meghaladja az eredeti mértékét.


A Havinson peptidek nem tartoznak a hormonok családjába, eltérő a hatásmechanizmusuk és nem lépnek fel elvonási tünetek. A pajzsmirigy számára kifejlesztett bioregulátorok szedésével nem akadályozza meg a pajzsmirigy működését, hanem elősegíti, hogy az természetes módon és a megfelelő mennyiségben termeljen hormonokat.

Okozhatnak-e a peptidek allergiát, mutációkat és rákot?

A peptid bioregulátorok nem testidegen anyagok, és a szervezet nem löki ki őket. Az Institute of Bioregulation and Peptides által kifejlesztett új generációs peptidek magas tisztasági fokkal rendelkeznek, nem tartalmaznak foszfolipideket -  sejtmembránok maradványait. Mivel nem idegen antigének, ezért nem keletkezik ellenük immunválasz. Allergiás reakciók sem lépnek fel, nem fordulnak elő mutációk, mivel a peptidek csak a fehérjeszintézis természetes -  sejtre jellemző - folyamatát idézik elő.


Lehetséges a peptidek túladagolása?

Túladagolás nem léphet fel - a felesleges peptideket a szervezet egyszerűen kiválasztja a vesén vagy a beleken keresztül. Egereken végzett egyik kísérlet során százezerszeresen túllépték a hasnyálmirigy peptidek gyógyászati dózisát. Nem tapasztaltak semmilyen  következményt.