Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Amikor a segítségből hátrány lesz. Mit kell tudni a stresszről és hogyan kezeljük?

A genetikusok azt mondják 150 évig is élhetnénk. Sajnos az átlagos életkor alig haladja meg ennek a felét. Miért nem tudjuk jobban kihasználni biológiai potenciálunkat?

 • Mert nem megfelelő életmódot folytatunk: helytelen táplálkozás, kevés mozgás, kiegyensúlyozatlanság,  stb.

 • Környezeti tényezők hatásai: egészségtelen lakóhely, egészségtelen munkahely, anyagi gondok, munkahelyi-párkapcsolati problémák, különböző eredetű félelmek stb.

 

Ezek együttes, vagy külön-külön fellépő hatására négy alapvető negatív mechanizmus aktiválódik, amelyek csökkentik az elérhető élettartamot:

 1. Stressz adaptáció csökkenése

 2. Peroxid stressz, azaz káros oxidációs folyamatok

 3. Detoxikáció zavarai

 4. Glikáció


1. Mi az a STRESSZ?

 

A stressz - élettani szempontból a szervezet adaptív reakciója a  környezeti változásokra. A stressz alapvetően normális reakció, amely szükséges az alkalmazkodóképesség fenntartásához, a túléléshez, a szervezet “harci üzemmódba” állítása. Nagyon fontos jellemzője, hogy a kívánt eredmények elérése és az erőforrások jobb felhasználása érdekében a szükséges élettani folyamatokat fokozza, a pillanatnyilag szükségtelenek működését radikálisan csökkenti:

 

Növekszik a működés és ezáltal túlterhelődhet pl. az

 • Idegrendszer

 • Szív- és érrendszer

 • Egyes belső szervek, mint máj, hasnyálmirigy

 

Csökken a működés és ezáltal leépülhetnek, károsodhatnak funkciók pl. az

 • Emésztőszervekben

 • Ivarszervekben

 • Immunrendszerben

 

Amikor elhagyjuk a komfortzónánkat, majd rövidesen visszatérünk nyugalmi állapotba, egy mérsékelt stresszreakció révén szervezetünk tanul, új készségekre tesz szert. Ezt adaptív stressznek nevezzük és természetes, hasznos reakció. Amikor hosszabb időn keresztül fenntartjuk a “harci üzemmódot”, nem tudunk lazítani, folyamatos stresszhatás alatt állunk, akkor distressz állapot következik be, amely több lépcsős folyamat az enyhe tünetektől a legsúlyosabb végkimenetelig. Sajnos legtöbben nem fordítanak kellő figyelmet a stressz enyhe tüneteire amelyek a kissé csökkenő munkaképességben, enyhe alvászavarban, hangulatingadozásban, a vérnyomás és vércukorszint növekedésében, gyulladásos folyamatok kialakulásában, fokozott érzékenységben nyilvánulnak meg, pedig ebben a stádiumban még különböző étrend kiegészítők használatával, életmódváltással is könnyebben helyreállíthatjuk egészségünket.

 

Stressz hatására az élettani folyamatok úgy változnak, hogy a pulzus, levegővétel  felgyorsul, vérerek kitágulnak, vércukorszint emelkedik, ugyanakkor az emésztőrendszer, immunrendszer, ivarszervek funkcióit gátolja a szervezet. Stressz állapot kialakulását  neuro-endokrin rendszerünk irányítja. A beérkező külső információk alapján a hipotalamusz aktiválja az agyalapi mirigy (hipofízis) hormonjait, amelyek automatikusan szabályozzák belső elválasztású mirigyeink működését, ezáltal az összes anyagcsere folyamatunkat. Normál esetben ez az automatikus szabályozás kiválóan működik, de gyakran előfordul, hogy az agykéreg veszi át az irányítást, azaz érzelmeink, gondolataink, félelmeink tartják fenn a stressz állapotot.

 

Szervezetünk 1-2 hónapig tud ellenállni káros következmények nélkül a stressznek, utána kezdődik a kimerültség szakasza. A kimerültség  szakaszában kezdődik a distressz szindróma, amelyben funkcionális zavarok lépnek fel. A funkcionális zavarok fő oka hogy a szervezet felhasználja vitamin, ATP (adenozin-trifoszfát, amely a sejtek energiaellátását biztosítja), rövid peptid tartalékait, viszont a toxikus anyagok felhalmozódnak. Hiperaktiválódik a mellékvesekéreg, pajzsmirigy, hasnyálmirigy, leáll vagy jelentősen csökken az immunrendszer, nemi szervek, emésztőrendszer aktivitása.

 

Ha ez az állapot elég sokáig tart, akkor:

1. Fellép a mellékvesekéreg hipertrófiája, túlzott mennyiségű glükokortikoid, ticocardia, vérnyomás emelkedése, szív megterhelése - ez az artériás magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri patológiák kezdetét jelenit.

2. A pajzsmirigy terhelése - autoimmun pajzsmirigy gyulladáshoz vezet.

3. Az immunrendszer depressziója - immunhiányhoz vezet (gyakori betegségek, gombás betegségek, allergia), onkológiai betegségek. Ekkor az immunrendszer autoimmun állapotba kerülhet, más szóval felléphet az autoimmun agresszió.

4. Hasnyálmirigy túlterhelése. Stressz esetén inzulinra van szükségünk ahhoz, hogy a glükózt a véráramba vezesse. Először a hasnyálmirigy hiperfunkcióssá válik, majd az alulműködés miatt kialakul a diabetes mellitus. Az endotél sejtek állománya (az erek falai), átjárhatóbbá válnak, zsírzárványok kialakulása, fehérjék lerakódása mellett  beindul az atheroscleroticus érszűkület vagy az erek autoimmun gyulladásának mechanizmusa.

5. Folyamatos a reproduktív rendszer elnyomása. Állandóan azt a jelzést kapják, hogy ne dolgozzanak, ami meddőséghez, csökkent libidóhoz vezet.

 

És ha a női és férfi reproduktív rendszer megsérül, minden összeomlik. Miért? Ezt egy kicsit később elemezzük.

 

Mire van szükségünk ebben a szakaszban az egészségünk helyreállításához? Kezdjük a bioregulációval, mely biztosítja a szervezet összehangolt munkáját. A bioreguláció –  az életfolyamatok szabályozása, amely biztosítja a biológiai rendszer minden részének összehangolt működését, a szükséges egyensúly helyreállítását zavarok fellépése esetén, továbbá szabályozza a rendszer kölcsönhatásait a külső környezettel. 


Ebben segítenek a peptid készítmények! Hogyan?

 

A peptid bioregulátorok enyhítik a stressz szervezetünkre gyakorolt káros hatásait. Legfontosabb bioregulátor az Endoluten nevű készítmény, amely tobozmirigy peptideket tartalmaz. Hatására egyensúlyba kerül az epifízis-hipofízis rendszer, növekszik a melatonin termelése, aktiválódik az immunrendszer.

 

A stresszhatás fenntartásáért  a mellékvesekéreg hormonjai felelősek, amelyeknek antagonistája  a tobozmirigy hormon, azaz a melatonin. Ez a hormon a tobozmirigyben szabadul fel. A hipotalamuszra és az agyalapi mirigyre hat, az agyalapi mirigyen keresztül pedig csökkenti a mellékvesekéreg aktivitását, ezen keresztül segíti a folyamatok visszaállítását nyugalmi állapotba. Hatására csökken a szívösszehúzódások gyakorisága, csökken a vérnyomás, a légzés szaporasága, a glükóz szint és a hasnyálmirigy terhelése. A pajzsmirigy működése normalizálódik, aktiválja az ivarmirigyeket és helyreáll az emésztőrendszer működése. A tobozmirigyről fontos tudni, hogy a melatonin éjjel 11-től hajnali 2-3 óráig termelődik. Előállításához az embernek vízszintes helyzetben kell lennie a sötétben, csendben, de aludni is kívánatos. Ha ez nem történik meg, akkor a melatonin instabil formában képződik, és a fény hatására gyorsan lebomlik, a test függőleges helyzetben elvileg nem is tudja kellő mennyiségben előállítani.

 

Peptid készítményeink  olyan bioregulátorok amelyek segíthetik ennek a hormonnak a termelődését és támogathatják az immunrendszert: Endoluten, Vladonix, Revilab SL 03, Revilab ML 01, Revilab ML 02, Relanorm.

 

Komplex Használat - stressz, krónikus fáradság:

 

1-2 hónap:

Endoluten 20 (1 doboz - 2 hónapra elegendő)

1 kap./3 naponta  neuroendokrin rendszer
  Revilab ML 02 kiszerelés/hónap 1 kap/nap  immun rendszer, ideg rendszer

 

VAGY

 

1-4 hónap:

Revilab ML01 (1 doboz - 2 hónapra elegendő)

1 kap./2 naponta  neuroendokrin rendszer
  Revilab ML 02 1 kap/nap  immun rendszer, ideg rendszer

 

VAGY

 

1-2 hónap:

Endoluten20 (1 doboz - 2 hónapra elegendő)

1 kap./3 naponta  neuroendokrin rendszer
  Vladonix 60 2 kap/nap  immun rendszer

 

VAGY

 

1-4 hónap:

Revilab ML01(1 doboz - 2 hónapra elegendő)

1 kap./2 naponta  neuroendokrin rendszer
  Vladonix 60 2 kap/nap  immun rendszer

 

A kúra után az elért állapot fenntartása érdekében ajánlott a Peptid Komplex 01, 02 vagy 03 egyikének három hónapos szedése. 

A kúra szükség esetén megismételhető! 

 

Általánosan elmondható, hogy a peptid bioregulátorok az egyes szerveket, belső elválasztású mirigyeket, ezek sejtjeinek normál működését állítják vissza, függetlenül attól, hogy az adott szerv túl- vagy alulműködik. Ezáltal a támogatott rendszerek újra rendeltetésszerűen fognak működni és mindig a szervezetünk számára szükséges mennyiségű hormonokat termelik. Ellenkezô esetekben kivülrôl pótolt melatonin (és más hormonok) gátolja a természetes hormontermelést, mert folyamatosan olyan visszacsatolás érkezik, hogy nincs szükség a mirigyek munkájára, ezáltal fokozatosan leépülnek. 

 

Természetesen van kivétel, amikor az orvos hormonok szedését írja elő, például ha a pajzsmirigyet vagy más mirigyeket műtéti úton eltávolították, valamint más betegségek esetén, amikor a szervezet nem termeli a szükséges hormonokat.

 

A következő részben a második okról lesz szó, amely megrövidíti életünket, és különböző betegségek okozója.